25 september 2015


Tema

  Jorden runt

 

 

 
Under terminens gång kommer Trollenäs fritidshem försöka färdas jorden runt! Någon dag i veckan springer eller går vi tillsammans för att sedan räkna ihop den sammanlagda sträckan.  Vi följer vår resa med hjälp av en världskarta. Under äventyrets gång kommer vi stanna till i olika städer och lära oss mer om landets kultur, språk och historia. Vid varje stopp kommer vi göra ett kollage med fakta och bilder om staden, här är elevernas egna upplevelser i centrum: Vad vet de redan? Vad vill de lära sig mer om? Väl framme i en stad genomför vi ett tema kopplat till staden. Vi kommer arbeta i varierade arbetsformer. Eleverna får självklart komma med önskemål om vilka städer de vill besöka härnäst!

 

 På vår resa får vi in flera delar av läroplanen:

 
Kunskaper

Eleverna utvecklar sin förmåga att använda sig av de matematiskt och samhällsvetenskapliga kunskapsområdena i vardagslivet.

 
Fysisk aktivitet

Skolan ska sträva efter att erbjuda alla elever daglig fysisk aktivitet inom ramen för hela skoldagen. Eleverna får kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan.

 

Normer och värden

Eleverna utvecklar sin förmåga att samspela i möten med andra människor utifrån kunskap om likheter och olikheter i livsvillkor, kultur, språk, religion och historia.

 

Estetisk verksamhet

Eleverna utvecklar sin förmåga att använda och ta del av olika uttrycksformer så som språk, bild, musik, drama och dans.

 

Språkutveckling

I det upplevelsebaserat lärandet finns många tillfällen att kommunicera omkring områden och företeelser som är aktuella för elevgruppen och därigenom stärks elevernas språkutveckling i vardagliga sammanhang där eleverna är motiverade att förstå och att bli förstådda.

 

Lek

Leken kan bidra till att skapa meningsfullhet för eleverna och den har en central plats i fritidshemmets verksamhet. I leken kan eleverna bland annat bearbeta intryck, utveckla fantasi och kreativitetet och utveckla sin samarbets- och kommunikations- förmåga. Leken ger även eleverna möjlighet att öva sig i tur- tagning, samförstånd, koncentration och uthållighet.



Elevinflyttande
Genom att delta i planering och utvärdering av den dagliga undervisningen kan eleverna utveckla sin förmåga att utöva inflytande och ta ansvar.



Följ vår resa här på bloggen -  vi tar gärna  emot kommentarer och respons!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar